Η ιστορία του κρασιού

Κελάρια Λήμνου
Κελάρια Λήμνου
  • Η ιστορία του κρασιού
  • Η ιστορία του κρασιού, Λήμνος
  • Αμπελώνες Λήμνου
  • Αμπελώνες Λήμνου
  • Μοναδικές ποικιλίες Λήμνου

Η Λήμνος, το κρασί, η ιστορία!

Oι αρχαιότατες μαρτυρίες αμπελοκαλλιέργειας στο νησί, αποτελούν, εκτός των άλλων, και την πρώτη ρητή πληροφορία για τους διαθαλάσσιους δρόμους οινεμπορίου στο Αιγαίο.

Συνοπτικά τα κρασιά της Λήμνου

Λευκός Ξηρός Οίνος, Ημίξηρος Λευκός και Ημίγλυκος, Μοσχάτος Λήμνου, Λευκός-Γλυκύς, Γλυκύς Φυσικός, από διαλεχτούς αμπελώνες, Αιγαιοπελαγίτικος Λευκός Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ρετσίνα και οι πρώτης ποιότητας, βιολογικής καλλιέργειας,  Άρωμα Λήμνου και Δρύινος Άρωμα Λήμνου.

  • Λακαριά - ρακαριά - Λημνιό τσίπουρο και ούζο

    Λακαριά - ρακαριά - Λημνιό τσίπουρο και ούζο

    Λακαριά - ρακαριά: το λημνιό τσίπουρο και ούζο. Μετά την ολοκλήρωση της άντλησης από τις γούβες, κάλυπταν τα εναπομείναντα στέμφυλα με μια στρώση κουμδιών (ξερών φυκιών), ώστε να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη υγρασία, ξανασφράγιζαν το στόμιο με το λίθινο πώμα και αχυρολάσπη, και τα άφηναν έτσι για ενάμιση-δύο μήνες περίπου.
    περισσότερα
  • Τεχνικές οινοποίησης κρασιών

    Τεχνικές οινοποίησης κρασιών

    Η μεταφορά του κρασιού και οι τεχνικές οινοποίησης κρασιών. Για τη μεταφορά του στο σπίτι, όπου το μετάγγιζαν σε μικρά, συνήθως, βαρέλια, χρησιμοποιούσαν μεγάλα λαγήνια, τους σουρλάδες. Οι σουρλάδες εισάγονταν, αρχικά, στο νησί, αργότερα όμως άρχισαν να τους κατασκευάζουν στα τσουκαλαριά του γειτονικού Κότσινα.
    περισσότερα
  • Η γιορτή του τρύγου

    Η γιορτή του τρύγου

    Η γιορτή του τρύγου. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, γύρω στις 15-20 Σεπτέμβρη, ο τρυγητός γινόταν κυρίως από γυναίκες, ενώ το ταυτόχρονο πάτημα των σταφυλιών το έκαναν, κατά κανόνα, άντρες.
    περισσότερα
  • Ποικιλίες Κρασιών

    Ποικιλίες Κρασιών

    Ποικιλίες Κρασιών: Λημνία άμπελος, Το Λημνιό ή Καλαμπάκι, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Υψηλόβαθμα κρασιά
    περισσότερα