Οι κάτοικοι

Θάνος
 • Κοντοπούλι
 • Κοντοπούλι
 • Κοντοπούλι

Ο σημερινός Λημνιός

Λιτό τοπίο, απλοί άνθρωποι. Νησιώτες με αυθεντική φινέτσα, καλοσυνάτοι και ιδιαίτερα φιλόξενοι. Κινούνται σε αργούς «αστρεσάριστους» ρυθμούς, χωρίς το άγχος που ταλανίζει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.
Οι περισσότεροι Λημνιοί, όπως από τα αρχαία χρόνια, έτσι και σήμερα ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όμως δε λείπουν και άλλα επαγγέλματα. Ψαράδες, επιχειρηματίες, έμποροι, βιοτέχνες, σιδεράδες ακόμη και καλλιτέχνες είναι μερικά.
Σε ορισμένα χωριά θα συναντήσει κανείς έντονο το μικρασιάτικο στοιχείο, αφού δεν ήταν λίγες οι οικογένειες που βρήκαν καταφύγιο στη Λήμνο, μετά το διωγμό τους από τα απέναντι παράλια και τα σπίτια τους.

Μετανάστευση παλαιά και σύγχρονη

Αναφέρεται ότι πολλοί εύποροι Λημνιοί εγκατέλειψαν το 1770 το νησί, μαζί με τις οικογένειές τους, προκειμένου να γλιτώσουν από την εισβολή των στρατευμάτων του Τούρκου ναύαρχου Χασάν Χατζή Τζετζάερλη, και κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου έκαναν περιουσίες με τις οποίες ωφέλησαν σημαντικά την πατρίδα τους.
Στην Αλεξάνδρεια, οι Λημνιοί διέπρεψαν ως βαμβακέμποροι. Κατά τη δεκαετία του ΄50 μάλιστα, έφεραν και φύτεψαν το συγκεκριμένο σπόρο στο νησί, τα εδάφη του οποίου έχουν τα απαραίτητα ,για την ανάπτυξή του, επιφανειακά νερά, κι από τότε η Λήμνος έγινε κέντρο παραγωγής βάμβακος. Τότε διανοίχτηκαν και τα περισσότερα πηγάδια καθώς επίσης χτίστηκε και το εκκοκκιστήριο που δεσπόζει στην είσοδο της Μύρινας. Η καλλιέργεια ωστόσο εγκαταλείφθηκε σύντομα και αντικαταστάθηκε με τα σιτηρά, το σουσάμι και τα αμπέλια.

Πολλοί ντόπιοι μετανάστευσαν επίσης μαζικά κατά τις δεκαετίες του 1890 έως 1910 προς την Αμερική.  
Την δεκαετία του ‘50 πολλοί Λημνιοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ξανά  κυρίως στην Αυστραλία. Εντούτοις είναι γεγονός πως ποτέ δε σταμάτησαν να επιστρέφουν στη γενέτειρα τους, μερικοί ακόμα και κάθε χρόνο.

Δείτε επίσης:

 • Οι σφουγγαράδες της Λήμνου

  Οι σφουγγαράδες της Λήμνου

  Η αλιεία και η επεξεργασία του φυσικού σπόγγου, άνθισε για πολλές δεκαετίες στο νησί.
  περισσότερα
 • Σιδεράδες , Λήμνος

  Οι σιδεράδες ή κατσίβελοι

  Οι Λημνιοί πάντα κατεργάζονταν και ακόμη το κάνουν, ασφαλώς σε μικρότερο βαθμό -λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης- το μέταλλο και τη φωτιά.
  περισσότερα
 • Κεραμικά , Λήμνος

  Οι τσουκαλάδες

  Τέλος ειδική αναφορά οπωσδήποτε αξίζουν και οι αγγειοπλάστες της Λήμνου, απ' τους οποίους έχουν απομείνει επίσης λίγοι.
  περισσότερα
 • Κεχαγιάδες, Λήμνος

  Οι ιστορικοί Κεχαγιάδες

  Στη Λήμνο, από τα πολύ παλιά χρόνια, η κοινωνική δομή κάθε τόπου χαρακτηριζόταν από την παρουσία του παραδοσιακού κτηνοτρόφου.
  Οι Κεχαγιάδες, λοιπόν, αλλοτινοί άρχοντες στα βοσκοτόπια και κυρίαρχοι στα κοπάδια, ήταν εγκατεστημένοι δίπλα στις μάντρες τους, για να φροντίζουν τα ζώα, και ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης.
  περισσότερα