Ατσική

Ατσική, Λήμνος
Ατσική Λήμνου
 • Ατσική, Λήμνος
 • Ατσική, Λήμνος
 • Ατσική, Λήμνος
 • Ατσική, Λήμνος
 • Ατσική, Λήμνος
 • Ατσική, Λήμνος

Βρίσκεται εδώ

Ατσική

Η ευρύτερη περιοχή της Ατσικής εκτός από το ομώνυμο χωριό περιέχει τα χωριά Άγιος Δημήτριος, Βάρος, Δάφνη, Καρπάσι, Κατάλακκο, Προπούλι και Σαρδές.

Σ’ αυτή την εξόρμηση ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί την Ατσική, το χωριό Βάρος με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια, τον φημισμένο για τ’ αμπέλια του Άγιο Δημήτριο, την αμμουδερή παραλία στο Γομάτι κοντά στη Δάφνη, την περιοχή Παχιές Αμμουδιές στον Κατάλακκο, όπου θα συναντήσει το ασυνήθιστο τοπίο με τους αμμόλοφους καθώς και την περιοχή των Φαρακλών με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων κοντά στο Προπούλι.

Στην κεντρική πεδιάδα του νησιού και 22 χλμ. από τη Μύρινα, προς το αεροδρόμιο, βρίσκεται ένα από τα πιο αρχαία και πλούσια χωριά της Λήμνου, η Ατσική. Το χωριό χτίστηκε πάνω στον εύφορο και μεγάλο κάμπο στο κέντρο του νησιού. Το όνομά της, απ’ ό,τι λέγεται, προήλθε από την παράφραση της λέξης Αττική. Το όμορφο αυτό μεγαλοχώρι έχει το μεγαλύτερο καμπαναριό του νησιού, στην εκκλησία του Άη-Γιώργη.

Απ' την Ατσική κατάγονται πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο διάσημος βυζαντινολόγος και πρύτανης Peter Charanis και ο σημαντικός ιστορικός της Λήμνου, Τάσος Καψιδέλης. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 1.000 κατοίκους.

Πλούσια σε κτηνοτροφικά προϊόντα, σιτηρά και σταφύλια, η Ατσική διαθέτει έναν ενεργό γυναικείο συνεταιρισμό ζαχαροπλαστικής, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Κάνε μια επίσκεψη στο μαγαζάκι του και δοκίμασε τα νοστιμότατα παραδοσιακά γλυκά, τα κουλουράκια, τα παξιμάδια, τα ψωμιά, αλλά και τα εξαιρετικά χειροποίητα ζυμαρικά.

Στην περιοχή λειτουργεί και ένα -από τα λίγα εναπομείναντα της Ελλάδας- εργοστάσιο με ντόπιες λεμονάδες, πορτοκαλάδες και άλλα αναψυκτικά. Το χωριό έχει διάφορα μπαράκια και νυχτερινά μαγαζιά. Όμορφη απόδραση αποτελεί η παραλία του Αγιαρμόλα.

 • Καρπάσι, Λήμνος

  Καρπάσι

  Το Καρπάσι πρωτοαναφέρεται το 1785 στον ταξιδιωτικό χάρτη του Goufier. Οι κάτοικοι του ρίζωσαν στη σημερινή τοποθεσία για να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές.
  περισσότερα
 • Δάφνη, Ατσική, Λήμνος

  Δάφνη

  Δάφνη. Ένα αμφιθεατρικό χωριό, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους γεμάτους θυμάρι. Αναφέρεται ήδη απ' το 1284 με το όνομα Σβέρδια. Εδώ λέγεται ότι δεν πάτησε ποτέ Τούρκος κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
  περισσότερα
 • Κατάλακκο

  Κατάλακκο. Ξεκινώντας από τη Μύρινα από τον κεντρικό δρόμο και με βορειοδυτική κατεύθυνση, θα συναντήσεις ένα άλλο μικρό, αλλά καταπληκτικό χωριό, τον Κατάλακκο.
  περισσότερα
 • Αγ. Δημήτριος, Λήμνος

  Αγ. Δημήτριος

  Αγ. Δημήτριος. Ένα χωριό με πρόσφυγες από το Ρέις-Δερέ Ερυθραίας της Μ. Ασίας. (το δεύτερο προσφυγικό μαζί με τη Ν.Κούταλη). Εδώ, όπως λένε οι Λημνιοί, «οι άνθρωποι ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι».
  περισσότερα