Το νησί

Άγιος Ευστράτιος
Άγιος Ευστράτιος
 • Άγιος Ευστράτιος

Βρίσκεται εδώ

Γνωριμία με το νησί του Άγιου Ευστράτιου

Ενεργειακό και εντυπωσιακά ειδυλλιακό τοπίο το νησί του Άη Στράτη, είναι  αφημένο στην ονειρική γαλήνη του Αρχιπελάγους. Κατάφυτο από δάση βελανιδιάς, διαθέτει  πολλά χιλιόμετρα αμμουδιάς.

Μακριά από τα φασαριόζικα λιμάνια, τις ορδές του μαζικού τουρισμού, τις γεμάτες παραλίες από ομπρέλες και ξαπλώστρες, το μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, θα σε γαληνέψει αλλά και θα σε συνεπάρει.

Καταγάλανες θάλασσες, χρυσαφένιες αμμουδιές να λαμπυρίζουν, σμαραγδένια βράχια, ψάρια και αστακοί στα λίγα γραφικά ταβερνάκια του μοναδικού οικισμού.

Όνειρο του ταξιδευτή, ολόκληρο το νησί μοιάζει να αιωρείται κάπου  ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σκύρο, τη Λήμνο και τις Σποράδες. Έχει έκταση 49 km²  και πληθυσμό 300 κατοίκους περίπου. Το νησί αυτό, πήρε το όνομα του από έναν καλόγερο που μόναζε εξόριστος εκεί κατά τον 19ο αι.

 

Αγνός και παρθένος τόπος

Το σίγουρο είναι, πως οι ταξιδιώτες που τελικά φτάνουν εδώ, κινδυνεύουν  να αποκαλύψουν τον ίδιο τους τον εαυτό χωρίς ενδοιασμό. Κι αυτό, γιατί μαζί με την ανακάλυψη αυτού του αγέρωχου προμαχώνα, θα βρεθούν μπροστά σ’ έναν απόλυτα αυθεντικό τόπο, που προκαλεί εσωτερικές διεργασίες.

Ένας τόπος, ακουστός στους περισσότερους από μας, από τις εξορίες στα δύσκολα χρόνια των πολιτικών αντιπαραθέσεων της Ελλάδας.

 

Στη μαγεία ενός ακριτικού νησιού

Με το που θα επιβιβαστείς στο «Αιολίς» ( αν επιλέξεις να ‘ρθείς μέσω Λήμνου) το καράβι που σε μεταφέρει από το λιμάνι της Μύρινας στο νησί του Άη Στράτη, είναι σαν να γυρίζεις πίσω στο χρόνο. Ένα πανύψηλο «παλιακό» παγοθραυστικό, αποτελεί την πιο πιστή γραμμή σύνδεσης των δύο νησιών. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για ένα και μοναδικό δρομολόγιο ημερησίως και μάλιστα στην επιστροφή, ετοιμάσου να σηκωθείς βάρβαρες πρωινές ώρες.

Μη φανταστείς να είναι ποτέ γεμάτο, ούτε καν τον Αύγουστο. Λίγα αυτοκίνητα ή μηχανάκια,  κάποιοι κάτοικοι που πήγαν για προμήθειες ή άλλες δουλειές στη Λήμνο και κάποιοι ψαγμένοι επισκέπτες που τολμούν.

 • Παραλίες Αή Στράτη

  Παραλίες

  Η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον οικισμό. Στις υπόλοιπες, που δεν είναι καθόλου λίγες, μπορείς να πας οδικώς μια και έχουν ανοίξει αρκετοί αγροτικοί δρόμοι βατοί όμως μόνο με τζιπ, ή να νοικιάσεις βάρκα για να ανακαλύψεις και τις πιο απόκρυφες μεριές του νησιού. Το σίγουρο είναι πως θα μαγευτείς από τη παρθενικά ανέγγιχτη ομορφιά του, τις αμέτρητες σπηλιές, τη νηνεμία.
  περισσότερα
 • Τοπία και οικισμοί Λήμνου

  Τοπία και οικισμοί

  Το τοπίο και οι οικισμοί. Τα καλοκαίρια, η περιοχή σφύζει από ζωή. Μικρά παιδιά κάνουν σούζες με τα ποδήλατα στο τσιμεντένιο δρόμο του λιμανιού. Τα λιγοστά αυτοκίνητα, αγροτικά και ΙΧ που κυκλοφορούν τα τελευταία μόλις χρόνια, ελάχιστα ενοχλούν. Απλά δίνουν μια μικρή αίσθηση της εισβολής του σύγχρονου πολιτισμού, χωρίς όμως να αφαιρούν τίποτα από το παρθένο και νοσταλγικά απόκοσμο στυλ του νησιού.
  περισσότερα
 • Η ζωή στον Άη Στράτη

  Η ζωή στον Άη Στράτη

  Η ζωή στον Άη Στράτη. Στον τόπο τούτο της ηρεμίας, τα μοναδικά μαγαζιά που υπάρχουν, είναι αρκετά για να δώσουν ένα δικό τους στυλ ζωής, σ’ έναν άλλοτε τόπο εξορίας, που έχει όλα τα προσόντα σήμερα, να γίνει ένας μικρός παράδεισος διακοπών.
  περισσότερα
 • Γαστρονομία Αή Στράτη

  Γαστρονομία

  Η γαστρονομία στο νησί - Ψαροκατάνυξη. Εδώ η γαστρονομία χτυπά στους ρυθμούς των ολόφρεσκων αστακών, στα πετρομπάρμπουνα –από τα σπανιότερα του Αιγαίου σε νοστιμια - και συναγρίδες. Ένας ψαρότοπος υψηλοτάτων γευστικών προδιαγραφών.
  περισσότερα